De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat veel bedrijven en instellingen hun businessmodel hebben aangepast. Ze hebben ingespeeld op de plotseling veranderende maatschappelijke en economische ontwikkelingen. Restaurants zijn webshops gestart voor bezorg- en afhaalmaaltijden. Ze openden luiken en loketten waar je kunt afhalen wat je per app hebt besteld. Kerken schakelden over naar de zondagsdienst vanuit professioneel ingerichte studio’s met meerdere camerastandpunten. De meest originele initiatieven om te blijven presteren in de anderhalvemetersamenleving passeerden de revue.
Een goed moment om te innoveren is inderdaad wanneer je bedrijf wordt geraakt door een crisis. Het andere innovatiemoment is als het juist goed gaat met de organisatie. Al vóór de verzadigingsfase zou elk bedrijf aan de slag moeten gaan met vernieuwing. Mijn advies is om elke twee tot drie jaar je businessmodel te analyseren. Ik merk dat veel ondernemers vanuit een te beperkte blik naar aanpassingen zoeken. Een gestructureerde analyse helpt om vanuit verrassende invalshoeken naar je model te kijken.
Zo heb ik aan de hand van de Odyssey 3.14 methode een educatieve uitgeverij stap voor stap meegenomen in het proces van businessmodel innovatie. Samen hebben we de drie pijlers uitgewerkt en gebrainstormd over de 14 richtingen die de methode biedt. Door elementen aan het bestaande businessmodel toe te voegen of juist weg te laten is er voor deze opdrachtgever een compleet nieuwe tak ontstaan voor een nieuwe markt. Hiermee kan de uitgeverij de komende jaren verder groeien.
Wil jij ook met nieuwe ideeën aan de slag, wacht dan niet op de volgende crisis. Concretiseer je ambities. Maak tijd vrij om de wereld om je heen te leren kennen, spreek met klanten en niet-klanten en breng hun behoeften in kaart. Teken je waardeketen en bekijk per onderdeel wat je zou kunnen veranderen. Juist in tijden dat het goed gaat, is er niks leukers dan innoveren!